Hvad koster det at have bil?

Der er mange, der ønsker at vide, hvad det helt præcist koster at have en bil, inden de køber. Vi forsøger her at give et overblik.

Uanset om du er en del af en familie med tre børn eller om du er single og bor alene, så er det en stor beslutning at vælge at købe en bil.

En bil fylder en stor del af en husholdnings budget, uanset om det er en lille eller en stor en af slagsen. Og derfor er det for mange kommende bilejere vigtigt at have et helt klart overblik over, hvad en bil koster, inden de køber.

Vi forsøger derfor her at komme med helt præcist billede af, hvilke udgifter du må påregne i forbindelse med ejerskabet af et bil, så du kan være godt forberedt.

Hvilken type bil vil du have?

Udgifterne på en bil hænger uløseligt sammen med bilens værdi på mange forskellige punkter.

I første omgang skal bilen betales for og uanset hvilken finansieringsmetode, du vælger, så vil en dyr bil selvfølgelig være dyrere end en mere økonomisk bil. Selvom du vælger at lease bilen eller en afdragsordning, så vil det være en betragteligt større udgift at vælge en dyr bil.

Det frarådes at vælge en afdragsordning, hvis det er fordi, at du ikke egentlig har råd eller plads i budgettet til en dyr bil. For det kan komme til at vælte dit budget og ende med at betyde, at du havner i en negativ gældsspiral.

Når du køber en luksusbil eller en bil, som de fleste vil karakterisere som værende over deres budget, så er det en god idé selv at betale så meget for bilen som overhovedet muligt. Jo større en udbetaling, du kan lægge, desto billigere bliver bilen på sigt.

Udover at have en højere kontantpris, så kan luksusbiler også have et større brændstofforbrug, som det kan være værd at have med i sin betragtning, når man lægger budget. Til gengæld er bilerne af bedre og højere kvalitet, og det betyder, at du højst sandsynligt kan spare på værkstedsregningerne – ved mindre du har en sjælden bil, der kræver særlige og eksklusive reservedele.

Hvilken finansieringsmetode er den bedste?

Det er langt fra alle, der har råd til at betale for deres bil kontant. Det kræver enten en meget god løn eller en god opsparing.

Heldigvis er der mange metoder til at få bilen finansieret på anden vis:

 • Du kan låne pengene i banken
 • Du kan låne pengene gennem en privat låneudbyder
 • Du kan vælge en afbetalingsløsning gennem forhandleren

Det har stor indflydelse på det månedlige budget, hvilken finansieringsmetode du vælger. Og det er en god idé at undersøge de præcise omkostninger på hver enkelt finansieringsmetode, inden du slår til. Dit valg kommer til at præge dit budget i mange år fremover.

Du skal holde øje med renterne og den årlige omkostning i procent, når du vælger lån. I langt de fleste tilfælde er det hos bankerne, de kan tilbyde den laveste rente, mens det hos de private låneudbydere er dyrest. Til gengæld er det lettere og hurtigere at optage lån hos de private. Men et bilkøb skulle hos de fleste gerne være en gennemtænkt og velovervejet beslutning, som man har råd til, og i de tilfælde plejer det ikke at være et problem at låne hos bankerne.

Bilforhandlerne vil gerne have dig til at finansiere bilkøbet gennem dem, og det kan tit også være et rigtig godt tilbud. Husk bare at undersøg de andre muligheder først. Tal finansieringsmodellen igennem med bilforhandleren, så du er helt sikker på, hvad du skal betale om måneden.

Styr på afgifterne

Danmark har de suverænt dyreste afgifter i EU. Ingen andre medlemslande kommer bare tæt på. Den registreringsafgift, som regering for nyligt valgte at sænke, er kun overgået af Singapore.

Det betyder ikke, at Danmark er det dyreste land at være bilejer i – vi overgås for eksempel af Italien, der har meget dyre motorvejsafgifter. Men afgifterne er nødvendige at tænke ind i det samlede budget, når du vil regne ud, hvad din bil kommer til at koste.

Registreringsafgiften er den afgift, du skal betale, når du køber en bil. Du skal betale de obligatoriske 25 procent i moms, som du skal på alle andre varer. Derudover skal du betale 100 procent af bilens købspris i registreringsafgift.

Hvis din bil er registreret senere end 1997, skal du betale grøn ejerafgift, der betales halvårligt. Afgiften beregnes ud fra hvor mange kilometer din bil kører på literen.

Husk forsikringerne

Når finansieringsmodellen er på plads og afgifterne beregnet, så er det på tide at kigge på forsikringerne, som også fylder en stor del af budgettet.

Det er umuligt på forhånd at kunne give et overslag over, hvad forsikringerne kommer til at koste, for det er meget individuelt fra person til person. Det kommer an på din alder, din bopæl, din skadeshistorik og hvilken bil, du har valgt at anskaffe dig.

Der findes både lovpligtige forsikringer, som det altså er påkrævet, at du har, og så findes der dem, der bare er gode at have.

Der findes mange forskellige selskaber, der tilbyder endnu flere forskellige forsikringer, og det kan som bilejer være svært at overskue, hvilke der er lovpligtige, hvilke der er gode og nødvendige at have, og hvilke der egentlig bare er overflødige.

Når du ejer en bil, er det lovpligtigt at have en ansvarsforsikring. En ansvarsforsikring er den type forsikring, der dækker de skader, som du eventuelt forårsager på andre bilister, cyklister eller fodgængere i forbindelse med et uheld.

Det er ikke lovpligtigt på samme måde at have en kaskoforsikring, men det er en nødvendig og god ting at have, når man er bilejer.

En kaskoforsikring dækker dig og din bil, hvis der skulle opstå skader i forbindelse med trafikuheld eller parkering, eller hvis den skulle blive stjålet.

I nogle tilfælde kan en kaskoforsikring også dække køb af reservedele i forbindelse med service og reparation.

Når du skal regne ud, hvad du skal betale for dine forsikringer, så er det vigtigt at tjekke følgende ting af:

 1. Afklar dit behov for dækning
 2. Undersøg markedet
 3. Sammenlign vilkår og priser
 4. Indhent tilbud fra op til tre forsikringsselskaber
 5. Brug de forskellige tilbud til at forhandle om prisen

Der er rigtig meget konkurrence på markedet for bilforsikringer, og det kan derfor give rigtig meget igen, hvis du bruger lidt tid på at undersøge de mulige forsikringer, inden du slår til. Der kan være tale om flere tusinde kroner årligt, så det er vigtigt at bruge tid på forsikringerne, når man lægger budgettet for bilkøbet.

Brændstof og forbrug

Der findes forskellige typer af brændstof, og de har hver deres fordele og ulemper. Hvilken form for brændstof, du vælger, kommer til at have betydning for dit månedlige budget. Du kan vælge mellem følgende typer biler:

 • Dieselbil
 • Benzinbil
 • Elbil
 • Hybridbil

Der findes ikke noget entydigt svar på, hvad der er billigst. Det kommer nemlig også an på dit kørselsmønster. Diesel er billigere end benzin, men kan koste dyrt i reparationer, hvis du primært kører korte ture.

Elbilerne er billigst i forbrug og afgifter, men de koster typisk mere i købspris, du er afhængig af elstandere, og de egner sig bedst til bykørsel.

Bliv klogere på dit forbrug og regn ud, hvor langt du kommer til at køre hver dag, for at kunne regne det ind i budgettet.