Hvad koster en bilforsikring?

Bilforsikringer udgør en stor del af udgiften ved at have bil. Derfor er det rart at vide på forhånd, hvad en bilforsikring koster.

Har du styr på din bilforsikringer? Nogle af dem er lovpligtige, andre er bare rare at have — uanset hvad du vælger, og hvilket præmietrin du befinder dig på, så fylder de en stor del af den samlede udgiftspost, når du har en bil.

Inden du køber en bil, vil du gerne vide, hvad din bilforsikring koster. Men det kan være svært at give et konkret svar på, fordi det varierer virkelig meget fra bilist til bilist. Det kommer blandt andet på, hvilken bil du har, og hvor erfaren, du er.

Generelt kan man sige, at du kan få indflydelse på forsikringens pris ved at følge følgende fem trin:

 1. Afklar dit behov for dækning
 2. Undersøg markedet
 3. Sammenlign vilkår og priserF
 4. Indhent tilbud fra op til tre forsikringsselskaber
 5. Brug de forskellige tilbud til at forhandle om prisen

Trin 1: Hvilket behov for dækning har du?

Alle forsikringer er forskellige, og det er slet ikke sikkert, at du har det samme behov for dækning som din nabo. Det kommer nemlig an på mange forskellige ting.

Nogle forsikringer er lovpligtige at have. Det gælder for eksempel en ansvarsforsikring. Uanset hvilken bil du har, så skal du have en ansvarsforsikring, der dækker de skader, du eventuelt måtte forvolde andre, hvis du skulle blive involveret i et uheld.

Det er også lovpligtigt at have en ansvarsforsikring, hvis man for eksempel har en hund eller en hest, der ligeledes kan forvolde skade på andre.

Du behøver ikke som sådan tænke videre over din ansvarsforsikring. Ligeså snart du køber en bilforsikring, vil du automatisk være omfattet af en ansvarsforsikring.

Mange bilister vælger også at købe en kaskoforsikring. En kaskoforsikring er ikke på samme måde lovpligtig, men den kan være rigtig rar at have, og mange bilejere vælger den til. En kaskoforsikring beskytter — modsat ansvarsforsikringen — dig, hvis du skulle være udsat for uheld eller hærværk.

Det er meget forskelligt, hvad de forskellige kaskoforsikringer dækker. Men det kan for eksempel være:

 • Tyveri og røveri
 • Skader i forbindelse med færdselsuheld eller hærværk
 • Skader i forbindelse med brand, eksplosion eller lynnedslag
 • Skader i forbindelse med parkering
 • Vejhjælp (også i udlandet)
 • Førerdækning
 • Glasskadesikring
 • Retshjælp (dækning af udgifter i forbindelse med retssager, hvor bilen er indblandet)
 • Mekaniske skader (pludselig og uventede værkstedsregninger)

Når du skal vælge kaskoforsikring, skal du altså holde et vågent øje med, hvad den dækker og vurdere, om det er noget, du gerne vil betale for. Det kommer selvfølgelig an på, hvor meget din bil er værd, og hvor meget du er villig til at betale for dine forsikringer.

Nogle bilister fravælger helt kaskoforsikringen. Det skyldes, at deres bil måske er så lidt værd, at det ikke ville kunne betale sig at betale for forsikringer, fordi ville overstige for de reparationer, der måtte komme.

Trin 2: Undersøg markedet

Der er enorm stor konkurrence på markedet for bilforsikring. Det er et marked, der domineres af mange aktører, der kæmper med hinanden om kunderne.

Det bidrager både til at presse priserne på bilforsikringerne i bund, fordi konkurrencen øges, og så lægger det et pres på selskaberne om innovation og fornyelse.

Det er nemlig en god forretning at sælge bilforsikringer, viser tallene. Og derfor er der også noget at tage af, når det kommer til at konkurrere på prisen.

De nye biler bliver mere og mere sikre, og det betyder, at udgifterne til udbedring af skader falder, og det puster til priskrigen, lyder meldingen fra aktører i branchen.

Det er derfor en rigtig god idé at bruge tid på at undersøge markedet, inden man beslutter sig for, hvilken forsikring man vil have. Der kan være store prisforskelle – også uden, at forsikringerne nødvendigvis behøver at adskille sig synderligt fra hinanden.

Der findes i dag flere sammenligningsportaler, der giver dig mulighed for at få et let og overskueligt overblik over dine forsikringsmuligheder.

Trin 3: Sammenlign vilkår og priser

Det behøver langt fra at være sådan, at den dyreste forsikring også er den bedste. Der er så mange forsikringsselskaber, der alle tilbyder noget forskelligt, at det er nødvendigt at bruge tid på at læse om og sætte sig ind i, hvad de individuelt kan tilbyde.

I dag findes der rigtige mange hjemmesider og sammenligningsportaler, der giver dig mulighed for at sammenligne de enkelte forsikringers vilkår og priser. Og det kan være med til at hjælpe dig med at beslutte, hvilken forsikring du skal vælge.

Du skal blandt andet sammenligne, hvad de enkelte forsikringer dækker. Nogle af dem indeholder både vejhjælp og glassikring, mens der er andre, der ikke gør. Det skal du tage højde for, når priserne sammenlignes. Det er rart at føle sig 100 procent sikker på, hvad ens forsikring dækker. På den måde undgår du også ærgerlige situationer, hvor du ikke får udbetalt erstatning, selvom du måske troede, at du ville.

Når du sammenligner priser og vilkår skal du dog være opmærksom på, at du ikke havner i nogle prisfælder. Det er ikke så udbredt i Danmark, men i udlandet ses der mange eksempler på forsikringsselskaber, der lokker kunder til med ekstra gode tilbud og meget lave tilbud på forsikringer. Men når kunderne så er kommet ind på siden og forsikringens pris rent faktisk bliver udregnet, så ender den ofte med at blive meget dyrere, end du oprindeligt havde troet.

Trin 4: Indhent forskellige tilbud

Fordi der er så stor forskel på forsikringens pris alt afhængig af, hvilken bilist du er, og hvilken bil du har, så er det nødvendigt at bede forsikringsselskabet om at udarbejde et konkret og unikt tilbud til dig og din bil, inden du skriver under på policen.

Kun på den måde kan du være helt sikker på, hvad din bilforsikring kommer til at koste. Forsikringsselskaberne kigger blandt på din bopæl, din alder, din skadeshistorik og anciennitet, når du indhenter tilbud, for det er alt sammen med til at bestemme prisen på din forsikring.

Trin 5: Forhandl om prisen

Når du har modtaget de forskellige tilbud, så kan du bruge dem til at presse hinanden i pris, hvis du tør. Men det kan der som regel komme rigtig meget ud af. Fordi der er så meget konkurrence på markedet, vil forsikringsselskaberne gå langt for at få dig som kunde. Og hvis du kan præsentere et konkret tilbud fra et andet selskab, der er billigere, så vil de som regel gerne tilbyde det til samme pris eller lavere.

Det er desuden vigtigt at huske at lave samme manøvre med at indhente tilbud og og presse de forskellige selskaber i pris cirka en gang om året. For priserne og markedet er så dynamisk, at der er stor sandsynlighed for, at du kan finde endnu bedre priser på dine forsikringer, hvis du tjekker dem igen året efter. Det kan der være mange penge at spare på.